مهم ترین اصول طراحی تجربه کاربری کدام اند؟

معرفی مهم ترین اصول طراحی تجربه کاربری + مثال های کاربردی

behzad sepehri

تجربه کاربری یکی از موضوعات مهم و جنجالی است که طی چند سال اخیر توجه همه را به خود جلب کرده است. اما معمولا اهمیت و تاثیر تجربه کاربری برای موفقیت کسب و کارهای اینترنتی مطرح می شود و حرفی از طراحی اصولی تجربه کاربری زده نمی شود. در حالی که تجربه کاربری زمانی تاثیر گذار ی بیشتری خواهد داشت که به صورت اصولی و استاندارد طراحی شود. در اولین قدم برای طراحی تجربه کاربری اصولی باید قوانین و اصول طراحی ux را یاد گرفت. اگر جزو طراحان تازه کار در زمینه ux هستید وآشنایی کامل با اصول طراحی ux را ندارید یا قصد دارید تبدیل به یک طراح ux حرفه ای تبدیل شوید جای درستی آمده اید. در این مقاله به معرفی و بررسی مهم ترین اصول طراحی تجربه کاربری خواهیم پرداخت. از شما دعوت می کنم تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

منظور از اصول طراحی چیست؟

اصول طراحی به قوانین، دستورالعمل ها و توصیه های کاربردی در زمینه طراحی گفته می شود که هر طراحی باید آن ها را بداند. این اصول پایه و اساس طراحی را تشکیل می دهند و به نوعی یادگیری آن ها جزو واجبات است. این اصول و قوانین توسط طراحان برتر و متخصص در زمینه طراحی گردآوری شده اند. هدف از تعیین اصول طراحی کمک به بهبود کیفیت طراحی و انجام طراحی ها به صورت استاندارد و حرفه ای می باشد. لذا این اصول اهمیت زیادی دارند.

مهم ترین اصول طراحی تجربه کاربری برای افزایش مهارت در طراحی

مهم ترین اصول طراحی تجربه کاربری برای افزایش مهارت در طراحی
اصول طراحی ux

اصول طراحی قلب و روح طراحی هستند و بدون یادگیری و استفاده از آن ها طرح مورد نظر جذابیت خاصی نخواهد داشت. در این بخش مهم ترین اصول طراحی تجربه کاربری را همراه با مثال به شما معرفی خواهیم کرد. با یادگیری این اصول و استفاده درست از آن ها شما هم می توانید تبدیل به یک طراح ux حرفه ای شوید.

اصل اول و مهم ترین اصل: طراحی با هدف جلب رضایت کاربران

مهم ترین اصل و اولین اصلی که در طراحی ux حائز اهمیت است طراحی با هدف جلب رضایت کاربران است. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که از یک محصول خوشتان آمده باشد یک طرحی را طراحی کرده باشید که فوق العاده به نظر برسد. اما این فقط از نظر و دیگاه شما فوق العاده است و ملاک طراحی اصولی و حرفه ای نیست. یک طراح تجربه کاربری حرفه ای باید رضایت کاربران را در اولویت کارش قرار دهد و با توجه به سلیقه آن ها کارش را انجام دهد. این کار باعث می شود کاربران علاقه مند محصولات و طرح شما شوند و به مشتریان و مخاطبان وفادار و دائمی شما تبدیل شوند.

مثال کاربردی برای اصل اول

فرض کنید شما باید طراحی محصولات یک فروشگاه لباس را برعهده دارید. چون رنگ قرمز و آبی را دوست دارید تمامی لباس ها را فقط به این دو حالت طراحی کنید. این حالت فقط از دیدگاه شما ایده آل است. اما همه کاربران این رنگ ها را دوست نخواهند داشت. همچنین همه لباس ها را نمی توان با رنگ قرمز و آبی طراحی کرد. در نتیجه استفاده از همین رنگ ها به دلیل محبوبیتش برای خودتان باعث خواهید شد کاربران زیادی از دست برود.

برای جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات احتمالی و از دست دادن مشتریان باید رضایت کاربران را در نظر داشته باشید. و با سلیقه شخصی خودتان طرح مورد نظر را عملی نکنید. البته می توانید طرحی را که در نظر دارید را به کارفرما پیشنهاد دهید. و یا از کاربران نظرسنجی کنید.

اصل دوم: طراحی با هدف رفع نیاز ها و جلب رضایت کاربران

طراحی با هدف رفع نیاز ها و جلب رضایت کاربران
جلب رضایت کاربران

هدف از طراحی تجربه کاربری رفع نیازهای کاربران و جلب رضایت آن ها می باشد. هر چقدر کاربران بیشتر با طرح و یا محصولات طراحی شده ارتباط برقرار کنند و نیازشان به طور کامل برطرف شود یعنی شما کارتان را به فوق العاده ترین شکل ممکن انجام داده اید. برای اینکه بدانید مهم ترین نیاز های مخاطبان هدف شما چه چیزی می باشد می توانید از کاربران خود سوال و جواب کنید، رقبای خودتان را بررسی کنید یا از سایر روش ها کمک بگیرید. هر چقدر بتوانید نیاز مخاطبان را بهتر درک کنید ودر راستای رفع نیاز های آن ها قدم بردارید یعنی طراحی تجربه کاربری شما بدون نقص است و در بالاترین درجه از کیفیت قرار دارد.

مثال کاربردی برای اصل دوم

تصور کنید سال ها به دنبال جواب یک سوال بوده اید یا یک محصول خاص را می خواستید خریداری کنید اما نتوانسته اید. چشم شما همیشه به دنبال برطرف کردن این نیاز هاست و هر موقع بتوانید این دو مسئله را حل شده ببینید انگار همه دنیا را به شما داده اند. در طراحی تجربه کاربری نیز همین اتفاق می افتد اگر شما بتوانید جواب سوالات کاربران را بدهید و محصولات مورد نیاز شان را به خوبی طراحی کنید انگار همه دنیا را به آن ها هدیه داده اید. با این کار کاربران را عاشق خودتان خواهید کرد و جزو مشتریان وفادار و همیشگی شما خواهند بود.

پیشنهاد برای مطالعه: ui و ux چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

اصل سوم طراحی تجربه کاربری: استفاده از نماد ها و عناصر شناخته شده در داخل طرح

خیلی از اساتید و طراحان ممکن است استفاده از نماد ها و عناصر شناخته شده را به عنوان یک اصل طراحی تجربه کاربری قبول نکنند. اما رعایت این اصل هم باعث جذابیت بیشتر طرح شما خواهد شد و هم به طراحی اصولی و استاندارد طرح شما کمک می کند. همچنین از پیچیدگی طرح جلوگیری می شود و کاربران راحت تر می توانند از طرح شما استفاده کنند.

مثال کاربردی برای اصل سوم

در فضای اینترنت و حتی در واقعیت برای بیان احساسات، نشان دادن یک مورد خاص از عناصر شناخته شده استفاده می شود. به طور مثال داخل طرح تان ازمرورگر فایرفاکس استفاده کنید باید آیکون مخصوص آن را قرار دهید. در غیر این صورت بیشتر کاربران تان مفهوم و منظور شما را متوجه نخواهند شد و دچار سردرگمی خواهن دشد.

برای جلوگیری از سردرگمی کاربران و راحتی آن ها حتما از نماد ها و آیکون های شناخته شده و معتبر استفاده کنید. اما اگر نماد یا آیکون دیگری را داخل طرح تان استفاده کردید بهتر است یک توضیح مختصر در مورد آن بنویسید تا کاربران منظور شما را به راحتی متوجه شوند.

 اصل چهارم: رعایت تناسب و یکپارچگی در داخل طرح

اصل تناسب و یکپارچگی در داخل طرح
تناسب و یکپارچگی در طرح

طرح یا محصولی که شما قرار است طراحی کنید بخش ها یا اجزای مختلفی دارد. این اجزا و بخش ها باید با هم متناسب باشند تا طرح مورد نظر استاندارد باشد و جذاب تر دیده شود. اگر اصل یکپارچگی و تناسب در طراحی تجربه کاربری رعایت نشود باعث غیر استاندارد بودن طرح می شود و هیچ جذابیتی برای کاربران نخواهد داشت. برای رعایت اصل تناسب باید بخش های مختلف طرح با هم تناسب داشته باشند و هیچ بی نظمی بین آن ها وجود نداشته باشد.

مثال کاربردی برای اصل چهارم

تصور کنید یک طرح به شما داده اند که باید آن را طراحی کنید و ایده های زیادی برای آن دارید. مثلا طرح شما 5 بخش مختلف دارد و شما بخواهید برای هر بخش یک ایده ی مختلف پیاده کنید. شاید تصور کنید که این کار باعث تنوع بخشیدن به طرح و افزایش جذابیت آن می شود. اما این کار در کنار تنوع بخشیدن به طرح باعث می شود نظمی بین اجزای طرح وجود نداشته باشد. هر بخش یک رنگ مختلف دارد، آیکون ها و تصاویر با هم هم خوانی ندارند و کلی مشکلات دیگر که ممکن است رخ بدهد. این کار باعث می شود طرح آزار دهنده باشد و از حالت استاندارد خارج شود. طرح شما باید منظم و متناسب باشد به طوری که اجزای طرح شما با هم هم خوانی داشته باشند.

پیشنهاد برای مطالعه: یک طرح تجربه کاربری حرفه ای چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

اصل پنجم طراحی تجربه کاربری: طراحی به صورت ساده و قابل هضم

طرحی که شما مسئولیت طراحی آن را بر عهده دارید باید ساده و قابل هضم باشد. یعنی همه کاربران در هر رده سنی و با هر سطح سوادی بتوانند از طرح شما استفاده کنند. داخل طرح تان نباید زیاد شلوغ باشد چون برای کاربران آزار دهنده خواهد بود. در عوض هر چقدر طرح و محصول شما ساده تر باشد استفاده از آن برای کاربران آسان تر و دلچسب تر خواهد بود. در مواقعی که احساس می کنید طرح تان پیچیده است می توانید جزئیات طرح مانند محتوا و بخش های مختلف آن را به قسمت های کوچک تر تقسیم کنید تا کاربران بتوانند موضوعات را راحت تر درک کنند.

مثال کاربردی برای اصل پنجم

فرض کنید یک بشقاب پر از برنج به همراه خورشت دارید. در عین حال بسیار گرسنه هستید و احتیاج به غذا دارید. آیا می توانید بدون اینکه برنج را بجویید یا داخل قاشق بگذارید، آن را بخورید. بدون شک نمی توانید اینکار را انجام دهید. چون معده شما نمی تواند این حجم از غذا را به یک باره تحمل کند. در طراحی تجربه کاربری نیز همین اصل وجود دارد یعنی برای هضم بهتر محصول یا طرح باید آن را به ساده ترین حالت ممکن طراحی کنید تا مخاطبان مشکلی برای درک آن نداشته باشند.

کلام آخر

همانطور که داخل مقاله هم به آن اشاره کردیم برای تبدیل شدن به یک طراح تجربه کاربری حرفه ای باید اصول طراحی ux را بدانید. چه یک طراحی تازه کار در زمینه طراحی ux باشید چه یک طراح با سابقه با نمونه کارهای فروان باشید یادگیری این اصول و به کار گیری آن ها جزو واجبات می باشد. با یادگیری اصول طراحی ux و به کار گیری درست آن ها در داخل طرح های خودتان می توانید بهترین در حوزه خودتان باشید.

امیدوارم از خواندن این مقاله نهایت استفاده را برده باشید و برای تان مفید بوده باشید. به امید روزی که بتوانید تبدیل به یک طراح تجربه کاربری موفق شوید. ممنون از همراهی همیشگی تان.

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *